fredag 8 november 2013

Befolkning -frågor

Det blev jättekonstigt mär man kopierade över med siffrorna. 
  1. a) Vid floder med bördig jord där de kunde få bra odlingar som gav bättre föda och inkost. Man bosatte sig ju där man klarade sig bäst möjligt iförhållanden till sina tillgångar.    

  1. Grundläggande är där de kan försörja sig.

  1. a) Befolkningslära, vetenskap för hur en befolkning är uppbyggd.

  1. Politiker kan se hur det antagligen kommer bli så de kan ”planera” framtiden.

  1. a) Antal födda/döda per tusen invånare under ett år.

  1. Skillnaden mellan födelsetalet och dödstalet.  

  1. a) När det är pullfaktorer så har man det redan helt okej, men vill ha det ännu bättre. Pushfaktorer är när man måste ta sig ifrån landet för att kunna överleva eller må bra.

  1. Push- Krig, konflikter, fattigdom, politiska själ.
Pull- Utbildning, bättre jobb, anhöriga, bättre klimat.
  1. a) När folk flyttar från landsbygden in till städer.

  1. Om någon kommer till ett land och det är mycket urbanisering kanske det inte finns några jobb på landet så man måste bo och jobba i städerna.

  1. a) Jag tror det är för att Sverige är ett hyfsat rikt land och då behöver man inte så många barn som ska hjälpa till på gården eller tjäna pengar. Man klarar sig ganska bra ändå. Dock så är ju utbildning och sånt gratis så det skulle inte kosta tillskillnad från USA tillexempel. 

  1. Det kostar på landet för de hjälper inte längre till med något speciellt.

  1. a) Det är ju väldigt utspritt uppe i Norrland, men finns ju även en del städer. Jag skulle chansa på att det är mest tätbefolkat i Stockholm, det är centralt, huvudstaden och ganska populärt i Sverige. 

  1. Sverige är ett land med ganska bra ekonomi skulle jag säga, så vi kan importera/ exportera en del och behöver därför inte jobba så mycket på gårdar. Då söker de alltså jobb inne i städerna och många tycker det är bekvämare om man bor nära sitt jobb. Sen kan det nog vara svårt att klara sig som bonde nuförtiden i Sverige om man inte har väldigt stora marker och bra maskiner till det vilket blir ett väldigt dyrt startpris. 

  1. Jag ser inte så stor nackdel med urbaniseringen, men så klart finns det. I storstäderna 
blir det ju tex luftföroreningar, trafikproblem och trängsel. När städer blir störa tar man från jordbruksmark så mat blir dyrare fast befolkningen ökar. Om vi fortsätter att konstbevatna våra jord-marker så mycket som vi gör idag kommer vi kanske inte kunna använda den längre fram.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar