Arbetsplanering:
- Quornfärs
- Ris
- Sallad
- Salladsdressing
- Duka
- Diska lite efter hand, det som blir över gjorde vi efter
1.Quornfärs -Vi började med att se så vi hade alla ingredienser vi behövde, därefter blandade vi i de i en skål enligt receptet. Grunden var en vanlig köttfärsblandning, fast vi bytte ut köttet mot quorn i och med att jag är vegetarian men också för att det är nyttigt för både hälsan och miljön. Sen tillsatte vi det ”indiska” ingredienserna. Dock så blev konsistensen lite smuligare när vi använde quorn så vi valde att sätta i spetten efter de varit i ugnen för att få en bättre hållbarhet.
Ingredienser:
2 msk ströbröd
3 msk vatten
1 msk lök
150 g quornfärs
2 msk ägg = 1/2 ägg
2 krm salt
1 krm peppar
”Indiska tillsatserna”:
1 krm curry
2 krm riven ingefära / 1 krm malen ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
2. Ris -Under tiden en av oss blandade färsen så sköljde vi av riset och lät det torka lite för att få det lite fluffigare istället för klibbigt. Sen var det bara att sätta det i kastrullen för att små puttra lite i tjugo minuter med stängt lock så inte vattnet går ut. För att det skulle gå lite snabbare och vara mer miljövänlig så valde vi att koka upp vattnet i en vattenkokare först.
Ingredienser:
2 msk ströbröd
3 msk vatten
1 msk lök
150 g quornfärs
2 msk ägg = 1/2 ägg
2 krm salt
1 krm peppar
1 krm curry
2 krm riven ingefära / 1 krm malen ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
2. Ris -Under tiden en av oss blandade färsen så sköljde vi av riset och lät det torka lite för att få det lite fluffigare istället för klibbigt. Sen var det bara att sätta det i kastrullen för att små puttra lite i tjugo minuter med stängt lock så inte vattnet går ut. För att det skulle gå lite snabbare och vara mer miljövänlig så valde vi att koka upp vattnet i en vattenkokare först.
Vi använde oss av:
3 dl vatten
1 krm salt
1 1/2 dl ris
3 dl vatten
1 krm salt
1 1/2 dl ris
3. Sallad -Till salladen använde vi oss bara av ett fåtal grönsaker, men ändå i lite större mängd. Det var de klassiska grönsaker för att så många som möjligt skulle kunna tycka om det. För att göra det lite roligare hade vi salladsdressing på. Vi gjorde den så sent som möjligt för att få en fräschare smak men också för att behålla vitaminerna i de.
Grönsakerna:
1/4 sallad
2 tomater
1/2 gurka
Grönsakerna:
1/4 sallad
2 tomater
1/2 gurka
Salladsdressing -För att få en lite roligare smack hade vi på dressing med lite dill i på salladen.
Vi gjorde den lätt med hjälp av:
2 tsk vinäger
2 tsk olja
2 tsk vatten
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
1 msk dill
2 tsk vinäger
2 tsk olja
2 tsk vatten
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
1 msk dill
5. Duka -Vi dukade med ett underlägg för att inte spilla på bordet och om man skulle haft duk också. Sen hade vi ju såklart vatten, glas, bestick och servett. Det gick snabbt att få fram på bordet och sen var det bara att sätta fram tallrikarna med maten.
6. Diska -Vi valde att diska efterhand som vi använde redskapen i köket. Det gjorde det enklare att hålla ordning och det blev inte lika mycket efter. Dock valde vi att äta innan vi diskade och gjorde ordning för att maten inte skulle kallna.
Vår inköpslista var:
2 msk ströbröd
1 msk lök
150 g qurnfärs
2 msk ägg = 1/2 ägg
3 krm salt
1 krm peppar
1 krm curry
2 krm riven ingefära / 1 krm malen ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 1/2 dl ris
1/4 sallad
2 tomater
1/2 gurka
2 tsk vinäger
2 tsk olja
1 msk dill
Ekonomiskt -Nötfärs 79,90 kr/kg quornfärs: 100,00 kr/kg. Som man ser på Jämförspriserna så är quornfärsen dyrare än vanlig nötfärsen. Men quornfärsen är miljövänligare och eftersom jag är vegetarian kunde vi inte ta den billigare färsen.
Miljö -I och att vi hade quorn istället för köttfärs var det mer miljövänlig, för kor släpper ju ut metangas som tyvärr är dålig för miljön. Så quornet kommer inte från djur, och det är mer miljövänlig, dock lite dyrare.
Hälsa -Det är bra att äta vegetariskt lite då och då, eller så ofta man kan. Så hela rätten var vegetarisk och vi hade mycket grönsaker som också är väldigt bra, för man får i sig mycket vitaminer. Vi gick efter talriksmodelen för att få en så balanserad kost som möjligt, lite mindre ”kött” (quorn), och mer utav sallad och ris.
Samarbete -Jag tycker ändå att vi jobbade på bra. Vi snackade under passets gång och vi fick klart allt samtidigt ungefär.
Det som inte var lika positivt var tyvärr att de blev mycket mer mat än förväntat, fast vi gick efter receptet.
Vår inköpslista var:
2 msk ströbröd
1 msk lök
150 g qurnfärs
2 msk ägg = 1/2 ägg
3 krm salt
1 krm peppar
1 krm curry
2 krm riven ingefära / 1 krm malen ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 1/2 dl ris
1/4 sallad
2 tomater
1/2 gurka
2 tsk vinäger
2 tsk olja
1 msk dill
Ekonomiskt -Nötfärs 79,90 kr/kg quornfärs: 100,00 kr/kg. Som man ser på Jämförspriserna så är quornfärsen dyrare än vanlig nötfärsen. Men quornfärsen är miljövänligare och eftersom jag är vegetarian kunde vi inte ta den billigare färsen.
Det som inte var lika positivt var tyvärr att de blev mycket mer mat än förväntat, fast vi gick efter receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar