söndag 31 maj 2015

Tuvstarr - konsthistoria

”Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet” är målad av John Bauer till sagan ”Sagan om älgtjuren Skutt och lilla prinsessan Tuvstarr”. John Bauer levde från 1882-1918 och var bosatt i Sverige som illustratör, konstnär och målare. I hans studier var han med sin fru Ester i Italien och Tyskland vilket var ovanligt under denna tid. Det tog inte lång tid tills han hamnade i Sveriges ledning inom teckning till sagor. När de skulle flytta 1918 skulle John med familj åka över Vättern men drunknade i en storm. 

Akvarellen skapades i hans senare år och ägs nu utav Malmö Museum. Den gjorde som sagt till en saga och det finns tankar om att Tuvstarr avbildar Bauers fru som många gånger fick stå modell. Han tecknade framförallt i ”Bland tomtar och troll” där även denna målningen kan hittas då han illustrerade en text.

Fokuset på bilden är Tuvstarr som sitter i mitten av bilden. Hon är väldigt ljus och sitter utan kläder med långt blont hår som kontrast till den mörka dystra bakgrunden. Hon har ett barns bleka kropp och tittar nedåt. Baktanken med att inte ha några former på flickan är nog för att inte kroppen ska komma för mycket i fokus utan bilden i helhet. Det är ett par träd och kullar i mörka bruna färger och hon sitter på andra sidan av ett tjärn, man kan se två fåglar som sitter på en kal gren men bortsett från de är det inget mer liv. Man kan se spegelbilden i det mörka vattnet där de fyra lite ljusare träden också avspeglas. Bilden känns sorgsen. 

Jag kopplar bilden lite till kopparhatten där de har mörka, stilla sjöar men de har framförallt lövträd och inte barrträd som det ser ut som de har på bilden. Bortsett tjärn så ser klimatet lite ut som där vi har sommarstuga i Småland så jag kopplar den lite till sommar, fast känslan känns dyster. Jag hade nog inte valt att sätta målningen på min egen väg för det känns inte som att den berättar en historia för mig, kan va att jag har dålig fantasi men får inte fram någon berättelse. Tekniken är dock väldigt fin med spegelbilden och djupet i skogen.

Källor:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ännu_sitter_Tuvstarr_kvar_och_ser_ner_i_vattnet.jpg  


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar