lördag 7 februari 2015

Ljus-lab

Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?

Hypotes: 
I en lampa studsar elektronerna vilket gör att det blir varmt och metallen utstrålar ljus. Man kan använda detta genom att se vilket ämne något består utav tex i rymden. 

Material: 
Lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor. 

Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
3. Avgör vilken gas de hemliga röret innehåller!


Resultat: 


Slutsats:
      Jag hade skrivit en ganska enkel hypotes därför är det svårt att säga om det stämmer eller inte. Det ljus vi ser är när atomens elektroner hoppar in mot atomkärnan. Elektronerna vill ligga på ett så nära skal de kan och när atomen då skickar ut en foton ser vi ljus. Men vi kan inte uppfatta allt ljus bara de "mellan-långa" hoppen. När elektronen hoppar till ett närliggande skal heter det infraröd strålning och om den hoppar långt blir det ultraviolett strålning. Så de olika färgerna bildas beroende på hur långt elektronen hoppar på atomskalen.  
      Man kan använda kunskapen genom att skapa nya tekniker med ljus som tex lasern när man får alla våglängder att gå i takt. 

Felkällor: 
      När vi skulle kolla på väteröret var det lite för svagt vilket gjorde det svårt att måla av. Man hade behövt förnya utrustningen för att bättre se ljuset och linjerna. 
      Vi kollade ganska kort på de olika ljusen så vi fick komma ihåg hur vi skulle rita sen. En fiffigare lösning hade kanske varit att kolla på den sen rita sen (hittills som vi gjorde) men sen kolla på ljuset igen så vi kunde få lite mer liknande bilder.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar