Syfte: lära sig mätta pH värde och veta vad som händer med pH-värdet i munnen när man äter och dricker.
Uppgift: Mät pH-värdet i munnen före förtäring och efter förtäring, och efter att ha använt tandkräm.
Hypotes: 1. Jag tror pH- värdet är neutralt.
2. man äter och dricker...
3. Jag tror pH värdet blir surt sen, ca 2-4.
4/5. Jag tror pH värdet blir neutralt, eller lite mer basiskt, 8-9 kanske.
Material: pH papper, mun, godis, tandkräm, pH värde karta.
Utförande: Resultat:
- Mät pH i munnen 1. pH 7
- Ät/ drick 2. ____
- Mät pH igen 3. pH 7
- Skölj munnen med tandkräm 4. ____
- Mät pH igen 5. pH 7
Slutsats: Min hypotes stämde inte helt. Varje gång vi mätte pH- värdet var det 7. Det visar att Magdalena har bra saliv produktion och kunde neutralisera det snabbt. Tandkrämen hade pH, värde 8, alltså basiskt. Om vi skulle haft juice i stället skulle de komma i hela munnen och få en större reaktion. Syror fräter på tänderna, så saliv produktionen försöker få det neutraliserat, för att inte få hål i tänderna.
Felkällor: Magdalena produktion snabbt, så min hypotes inte stämmer.
pH pappren mäter inte så exakt.
Man skulle kunna ha större godisbit så det blir större reaktion.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar