onsdag 9 januari 2013

V.2 9/1-13 laboration pH


Syfte: lära sig mätta pH värde och veta vad som händer med pH-värdet i munnen när man äter och dricker.

Uppgift: Mät pH-värdet i munnen före förtäring och efter förtäring, och efter att ha använt tandkräm.

Hypotes: 1. Jag tror pH- värdet är neutralt.
2. man äter och dricker... 
3. Jag tror pH värdet blir surt sen, ca 2-4. 
4/5. Jag tror pH värdet blir neutralt, eller lite mer basiskt, 8-9 kanske. 

Material: pH papper, mun, godis, tandkräm, pH värde karta.

Utförande:                                       Resultat:
  1. Mät pH i munnen                         1. pH 7
  2. Ät/ drick                                        2. ____
  3. Mät pH igen                                 3. pH 7
  4. Skölj munnen med tandkräm       4. ____
  5. Mät pH igen                                 5. pH 7

Slutsats: Min hypotes stämde inte helt. Varje gång vi mätte pH- värdet var det 7. Det visar att Magdalena har bra saliv produktion och kunde neutralisera det snabbt. Tandkrämen hade pH, värde 8, alltså basiskt. Om vi skulle haft juice i stället skulle de komma i hela munnen och få en större reaktion. Syror fräter på tänderna, så saliv produktionen försöker få det neutraliserat, för att inte få hål i tänderna.

Felkällor: Magdalena produktion snabbt, så min hypotes inte stämmer.
pH pappren mäter inte så exakt.
Man skulle kunna ha större godisbit så det blir större reaktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar