1 a) Jag tycker det är en lite naiv lösning. Det är ingenting som kommer hålla i längden och elever i skolorna har ju sina mobiler som är privata som de kan gå in på. Dessutom det kommer ju nya sidor hela tiden.
När vi ska söka efter information är det det svårt att bara tillåta vissa sidor om man ska få fylliga svar/ text. Vi ska ju inte heller vara inne på de sidorna under skoltid så de som blir utsatta gör lite fel också genom att fokusera på fel saker. Utanför skolan kan man ju inte blocka sidorna som ask.fm heller, och om man skulle ta bort sidan kommer det inom kort dyka upp en ny.
b) Det finns en rubrik och ingress. Ingressen är dock lite svag och otydlig men de förklarar vad ask.fm är för en sajt i alla fall. Texten är skriven ur ett objektivt perspektiv utan sina egna åsikter, men har lagt till vad det finns för andra åsikter och en del siffror som gör det mer trovärdigt och lätt att få en överblick. Ämnet är aktuellt just nu för sidan är i bruk.
c)
•Det är okej att prata med främmande folk men låt bli att lämna ut någon privat information. Känn helst personen innan du accepterar den på några sociala medier.
•Lägg inte ut opassande bilder på dig som sedan kan vändas emot dig. Du behöver inte vara paranoid men tänk efter så du inte skickar något lättklätt.
•Ta inte åt dig om du får någon elak kommentar, personen vill trycka ner dig för att själv komma högre upp.
•Gör inte saker DU inte vill, inget bara för att vilja vara någon till lags. Om den inte respekterar detta ta bort den eller blocka så den inte kan skrämma dig med hot och annat.
•Det finns risker med att ha en sida som ask.fm, om det inte är jätteviktigt för dig så lått bli. Du kan fortfarande kolla på andras frågor och svar men om någon har något de vill fråga dig kan de komma fram till dig i verkligheten och säga det.
2. a) Det är svårt att kontrollera hela internet. Det bör finnas gränser, vilket det gör idag. Men jag tror att man ska jobba utanför nätet, bygga upp unga människors självförtroende och se till så alla har en trygg punkt som tex hemma. Då är det nog svårare att trycka ner folk. Dock om det är större saker som hot bör man gripa in och anmäla om nödvändigt.
b) Den är lite liknande en artikel i hur den är uppbyggd, men skillnaden är att det som skrivs om inte är aktuellt precis just nu. Det är inte något som en forskare kommit fram till igår utan något lite mer övergripande som kan ha hänt för länge sen.
c) Nätmobbningen har ökat och handlar ofta om utseende. Detta sänker framförallt unga flickors självförtroende. En forskning har visat att vart sjätte barn som går i årskurs fyra har blivit utsatt. Tidigare har man inte vetat att det sänker sig så långt ner åldrarna. En professor i psykologi och en doktorand har gjort en studie om det här som har dragit till sig uppmärksamhet. 5 De yngre blir mest utsatta då vuxna har dålig koll på att de är på nätet och barnen vet inte hur de ska hantera situationen. Med detta sagt tycker det alltså att vi ska satsa mer på barn i yngre åldrar. Ju högre upp desto mindre är utspridningen på mobbning. Undersökningen visar också att många är för unga för att befinna sig på sajterna som tex FaceBook. Men mobbningen som sker på nätet är ofta kopplad till det man bli utsatt för i verkliga livet också, som tex i skolan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar